lördag 13 oktober 2012
Höstfärger
Underbara träd som står vid vägkanten till Mjölby, tänk att ändå granar och tallarna får behålla sin grönhet. När vi ändå är inne på träd kom jag helt plötsligt att tänka på mormor Märtas äpplebröd, som hon egentligen kallade Fållöknas äpplebröd. Fållökna var grann sokna sa morfar Gustav.
5 dl vatten 750 gr vetemjöl 3gr jäst (fördeg)
Huvuddeg: 5 dl äpple must 30gr jäst 800gr vetemjöl 2msk salt 2 dl äpplebitar + fördegen.
Lös upp jästen till fördegen i lite ljummet vatten blanda sedan i hop allt till fördegen låt stå och jäsa över natten i en bunke täckt med Vaxduk (säkert går det bra med plastfolie)
Lös upp i jästen i lite äpple must tillsätt resten av musten alla andra ingredienser inklusive fördegen. Slå degen i 15 minuter. Låt jäsa i 15 min. Baka ut små bullar ( 16- 18 stycken) åt jäsa i 60 minuter. Grädda i 225 gr i 10 - 15 minuter .
Jag hittade det här receptet i en gammal recept bok efter mamma Signe. Tror nog man ska kunna använda sin elvisp till att "SLÅ" degen! Lycka till hoppas det smakar nu i äppeltider
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar